La UdL, en un estudi sobre detecció precoç del càncer de mama
Amb l'IRBLleida i la Universitat Rovira i Virgili
Descarregar PdfLa Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut de Recerca Biomèdica Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) coordinen una recerca que té com a objectiu fomentar la participació de les dones en les decisions i estratègies de detecció precoç del càncer de mama. L'estudi InforMa, finançat per l'Institut de Salut Carlos III, pretén elaborar materials informatius sobre els beneficis i efectes adversos de la detecció precoç a través de mamografies. Compta amb la participació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Institut Català d'Oncologia, i el Servei Canari de Salut.
Les professores de la facultat de Medicina de la UdL Montserrat Rué i Montserrat Martínez-Alonso coordinen la recerca a Lleida, amb la doctora Anna Pons, especialista en medicina de família. Amb la col·laboració de la responsable del Programa de detecció precoç a la Regió Sanitària de Lleida, Montse Llorens, han treballat amb dones afectades d'entre 48 i 51 anys per elaborar tríptics informatius.
El projecte té una durada de tres anys i un finançament de 68.450 euros. Actualment es troba en el segon any de desenvolupament. Fins ara, s'ha dut a terme un estudi de recerca qualitativa, una revisió sistemàtica i s'ha iniciat un assaig poblacional aleatoritzat i controlat. Ja s’han començat a editar els tríptics informatius després de les reunions a Lleida, Barcelona i Canàries, i s’acaba de posar en marxa una pàgina a Facebook.
Altres estudis d'investigadors de la UdL, com ara Cost-effectiveness and harm-benefit analyses of risk-based screening strategies for breast cancer, mostren que la detecció precoç del càncer de mama mitjançant mamografia té beneficis, però també té efectes adversos que es podrien reduir si es personalitzés la freqüència dels exàmens mamogràfics.